czwartek, 7 czerwca 2012

Tartinki ze szparagami


Jako że sezon szparagowy już dawno się zaczął dodaję prosty przepis na danie przekąskowe :)  Jest to dobry przepis jeżeli zamierzacie zaprosić gości. Wyglądają jakbyście włożyli w nie dużo pracy, można je przygotować wcześniej i upiec w dogodnym momencie. Spróbujcie koniecznie bo tartinki są  chrupiące i przepyszne.
  



Składniki na 6 sztuk:
- jedna rolka ciasta francuskiego
- 12-15 zielonych szparagów
- 1 mały pomidor pokrojony w plasterki
- pół opakowania surowej wędzonej szynki 50 g
-opakowanie sera gorgonzola 100g
- tymianek do posypania
- odrobina stopionego masła ew. Roztrzepane jajko lub zwykła woda


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i obierami ale jedynie na zgrubiałych końcach po czym gotujemy przez 3-4 minuty (lub według uznania) w lekko osolonej wodzie;wyjmujemy i opłukujemy zimną wodą.
Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach 10x20cm i nacinamy delikatnie nożem w odległości 1 cm od brzegów dookoła uważając aby nie przeciąć ciasta całkowicie.
  


Na cieście układamy po 2-3 szparagi, plasterki pomidora, szynkę i ser.
Wszystko posypujemy tymiankiem,pieprzem i lekko solą.
Nacięte brzegi smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.c. I pieczemy około 20 minut aż ciasto nabierze złotawo-brązowego koloru. Podawać gorące.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz