Jako że sezon szparagowy już dawno się zaczął dodaję prosty przepis na danie przekąskowe :) Jest to dobry przepis jeżeli zamierzacie zaprosić gości. Wyglądają jakbyście włożyli w nie dużo pracy, można je przygotować wcześniej i upiec w dogodnym momencie. Spróbujcie koniecznie bo tartinki są chrupiące i przepyszne.
Składniki na 6 sztuk:
- jedna rolka ciasta
francuskiego
- 12-15 zielonych
szparagów
- 1 mały pomidor
pokrojony w plasterki
- pół opakowania surowej
wędzonej szynki 50 g
-opakowanie sera
gorgonzola 100g
- tymianek do posypania
- odrobina stopionego
masła ew. Roztrzepane jajko lub zwykła woda
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i obierami
ale jedynie na zgrubiałych końcach po czym gotujemy przez 3-4
minuty (lub według uznania) w lekko osolonej wodzie;wyjmujemy i
opłukujemy zimną wodą.
Ciasto kroimy na
prostokąty o wymiarach 10x20cm i nacinamy delikatnie nożem w
odległości 1 cm od brzegów dookoła uważając aby nie przeciąć
ciasta całkowicie.
Na cieście układamy po
2-3 szparagi, plasterki pomidora, szynkę i ser.
Wszystko posypujemy
tymiankiem,pieprzem i lekko solą.
Nacięte brzegi smarujemy
masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.c. I pieczemy
około 20 minut aż ciasto nabierze złotawo-brązowego koloru.
Podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz