sobota, 14 lipca 2012

Pstrąg w kieszonce z dipem czosnkowym


Miał być obiad, wyszła kolacja. Nie szkodzi :) Ważne że było pysznie. Pstrąg to moja ulubiona ryba. Akurat udało mi się kupić takie małe zgrabne okazy. Lubię kiedy są mniejsze, wtedy każdy może mieć swoją rybkę na talerzu podaną na przykład w kieszonce z folii aluminiowej. Ten sposób jest dobry jeżeli ktoś ma małe mieszkanie i niekoniecznie chce je mieć przesiąknięte zapachem smażonej ryby. Oczywiście nadal wiadomo, że na obiad była ryba ale jakoś tak....mniej wiadomo- przynajmniej w moim odczuciu :)  Do tego rybka jest soczysta i nasycona zapachem ziół. Po prostu pychotka!

Do kieszonek będziemy potrzebowali:

1 mniejszy pstrąg na osobę (250 gram)
1 ząbek czosnku na osobę
zioła (melisa, szałwia , tymianek cytrynowy )
sól
pieprz ew. pieprz cytrynowy
masło




Do dipu czosnkowego będziemy potrzebowali:
5 łyżek majonezu
5 łyżek jogurtu
3 posiekane ząbki czosnku
pieprz
posiekane zioła np. szałwie lub koperek

Dodatkowo należy przygotować grzanki z masełkiem lub frytki.

Zaczynamy od  przygotowania kieszonek. będziemy potrzebowali folię 2,5 raza dłuższą niż nasz pstrąg. Składamy ją na pół i na jednej z połówek układamy rybę. Do jej środka wkładamy czosnek, zioła i przyprawy oraz kawałek masła. Na wierzch również kładziemy zioła, przyprawy i masło. Zawijamy folię wokół pstrąga, tak aby utworzyła kieszonkę i dobrze dociskamy brzegi.

Pstrągi pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. Celcjusza przez około 35-40 minut. Nasze kieszonki powinny w tym czasie nadąć się (jeżeli brzegi są dobrze dociśnięte).
Dip przygotowujemy mieszając wszystkie składniki razem. Jeżeli chcecie aby czosnek był mocniej wyczuwalny, dobrze jest go zrobić wcześniej aby wszystko miało się czas przegryźć.
 Przed podaniem delikatnie nacinamy folię i rozchylamy ją. Smacznego. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz