Przepis na ciasto i wykonanie ravioli
Przepis na nadzienie:
0,5 kg sera Ricotta
słuszna garść świeżej bazylii ewentualnie innych ziół
1 jajko
sól
pieprz
200 gram startego sera Parmezan
2 puszki całych pomidorów
3 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii i oregano
1 średnia cebula
sól
pieprz
starty Parmezan do posypania
Zioła myjemy i drobno szatkujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki na nadzienie oprócz jajka. Próbujemy i doprawiamy do smaku i dopiero teraz dodajemy jajko. Ciasto rozwałkowujemy i nadziewamy.
Jeżeli ravioli mają być zjedzone od razu, przygotowujemy wodę z łyżeczką soli i "szusem" oliwy i gotujemy w niej pierożki przez około 4 minuty lub do wypłynięcia. Jeżeli natomiast mają być skonsumowane w innym terminie, rozkładamy je pojedynczo na papierze do pieczenia w zamrażalniku aż do całkowitego zamrożenia.
Aby wykonać sos pomidorowy na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i pomidory, które rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy pokrojone zioła. Pozwalamy się gotować około 10 minut. Polewamy ugotowane ravioli sosem, posypujemy startym serem i zajadamy :)
Jeżeli chcecie możecie także podać prezentowane ravioli z masełkiem ziołowym. Po prostu po wyjęciu z wody polejcie je roztopionym masłem z bazylią, szałwią,ząbkiem czosnku, solą i pieprzem a następnie posypcie serem. W ten sposób dodatkowo zintensyfikujecie smak ziół w pierożkach. Smacznego :)
Na koniec chciałam się pochwalić swoją rozrośniętą kolekcją szklarniowej bazylii, której mimo codziennej konsumpcji jakoś wcale nie ubywa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz