sobota, 7 lipca 2012

Tortellini serowe z bazylią i sosem pomidorowym

Proste a jednak ciekawe.Klasyk kuchni włoskiej. Będą smakowały każdemu. To danie sprawdzi się w każdej sytuacji szczególnie letnią porą, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.Człowiek na pewno nie czuje się po nich nadmiernie ociężały. W sumie tyle chciałam powiedzieć. Spróbujcie koniecznie :)


Przepis na ciasto i wykonanie ravioli

Przepis na nadzienie:
0,5 kg sera Ricotta
słuszna garść świeżej bazylii ewentualnie innych ziół
1 jajko
sól
pieprz
200 gram startego sera Parmezan


Przepis na sos  pomidorowy:

2 puszki całych pomidorów 
3 ząbki czosnku
liście świeżej bazylii i oregano
1 średnia cebula
sól
pieprz
starty Parmezan do posypania





Zioła myjemy i drobno szatkujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki na nadzienie oprócz jajka. Próbujemy i doprawiamy do smaku i dopiero teraz dodajemy jajko. Ciasto rozwałkowujemy i nadziewamy.

Jeżeli ravioli mają być zjedzone od razu, przygotowujemy wodę z łyżeczką soli i "szusem" oliwy i gotujemy w niej pierożki przez około 4 minuty lub do wypłynięcia. Jeżeli natomiast mają być skonsumowane w innym terminie, rozkładamy je pojedynczo na papierze do pieczenia w zamrażalniku aż do całkowitego zamrożenia.

Aby wykonać sos pomidorowy na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i pomidory, które rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy pokrojone zioła. Pozwalamy się gotować około 10 minut. Polewamy ugotowane ravioli sosem, posypujemy startym serem i zajadamy :)
Jeżeli chcecie możecie także podać prezentowane ravioli z masełkiem ziołowym. Po prostu po wyjęciu z wody polejcie je roztopionym masłem z bazylią, szałwią,ząbkiem czosnku, solą i pieprzem a następnie posypcie serem. W ten sposób dodatkowo zintensyfikujecie smak ziół w pierożkach. Smacznego :)



Na koniec chciałam się pochwalić swoją rozrośniętą kolekcją szklarniowej bazylii, której mimo codziennej konsumpcji jakoś wcale nie ubywa ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz