niedziela, 8 lipca 2012

Pizzerka z pesto


Co zrobić na kolację, kiedy w lodówce nie ma prawie nic ciekawego? U mnie jest to pizzerka. Pizzerki można zrobić z jakimikolwiek dodatkami jakie akurat mamy. A w każdym domu jest jakaś szynka, jeden pomidor, cebula... to w zupełności starczy :)


 Na ciasto (6 pokaźnych pizzerek) potrzebujemy:

1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
łyżkę oliwy z oliwek
ćwierć kostki świeżych drożdży
3/4 szklanki wody

 Sos i dodatki:

pesto z suszonych pomidorów lub ziołowe
oliwki
szynka
pomidory
czosnek
cebula
zioła
starty ser ( u mnie resztka grana padano)
................itd :)



Zaczynamy od ciasta. W połowie wody rozpuszczamy drożdże z odrobiną mąki i odstawiamy na 5-10 minut aż "ruszą". Pozostałą mąkę mieszamy w misce z solą i oliwą, dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy. Resztą wody regulujemy strukturę ciasta. Jeżeli jest za suche dolewamy po trochu, nie jednorazowo. Ciasto na pizzerki musi mieć zwartą konsystencję i nie powinno zbytnio lepić się do rąk. Kiedy już uznamy, że ciasto jest odpowiednie, przekładamy je na blat kuchenny i wygniatamy chwilę w sposób pokazany tutaj.
Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy szczelnie plastikową siatką lub folią i odstawiamy na pół godziny aż podwoi swoją objętość i stanie się sprężyste.


Po tym czasie pozostaje nam nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury uprzednio wkładając do niego kamień do wypieku pizzy. Jeżeli tak jak ja nie posiadacie takiego, możecie użyć odwróconej i wyszorowanej płytki terakoty, która została wam po remoncie. Daję wam słowo, że zadziała identycznie.
Kiedy piekarnik mamy już nagrzany, wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 6 w miarę równych części. Rozpłaszczamy palcami kawałek ciasta (kto powiedział że pizzerki muszą być okrągłe?) i układamy go na obsypanej mąką cienkiej desce do krojenia lub innym płaskim sprzęcie kuchennym, który będzie wam służył za łopatkę do zsuwania pizzerek na kamień w piekarniku. Następnie smarujemy ciasto pesto- nie za grubo- i układamy dodatki według uznania.
Teraz musi nastąpić szybka akcja otworzenia piekarnika i zsunięcia pizzerki na kamień. Możecie wspomóc się nożem jeżeli wasza pizzerka przyklei się do łopatki.
Pieczemy nasze pizzerki krótko, około 5-7 minut bez termoobiegu. Wyciągamy i jemy :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bez szynki też było pyszne! ;) Nie ma to jak świeże zioła z (Twojego) ogródka! :)

    OdpowiedzUsuń